ClickCease

Ce este un atac DDoS și cum te protejezi? [ghid complet]

Auzim adesea că un site a fost atacat de hackeri – de multe ori acest lucru se întâmplă prin folosirea unui atac cibernetic de tip DDoS, limitând accesul la informația de pe site. Dar ce înseamnă de fapt un atac DDoS și cum ne putem proteja împotriva unui astfel de atac?

Dacă vrei să afli ce este un atac DDoS, cum ne protejăm și ce soluții oferă HostRiver pentru a combate astfel de atacuri acest ghid este pentru tine!

Ce este un atac DDoS?

Atacul de tip Distributed Denial of Service, abreviat DDoS, urmărește să facă indisponibil un site sau un serviciu online prin supraîncărcarea acestuia cu trafic din surse multiple. 

Sunt vizate ținte diverse, multe dintre ele deținând date sau informații importante, precum băncile, atacul DDoS limitând accesul la acestea. 

Traficul folosit pentru a suprasolicita ținta poate fi sub forma unui aflux de mesaje, solicitări de conectare sau chiar pachete false. 

Folosirea unui Botnet

Atacurile DDoS sunt realizate cu ajutorul unui botnet, o rețea de calculatoare aflate deja sub controlul hacker-ului, numite și „calculatoare zombie”. 

Aceste calculatoare sunt folosite pentru a transmite un volum deosebit de mare de date către site-urile, server-ele sau rețelele vizate, depășind capacitatea acestora de a procesa informațiile, respectiv depășind numărul de cereri de conexiune pe care un server le poate procesa sau volumul de date pe care lățimea de bandă a țintei le permite.  

Diferite tipuri de atacuri DDoS

Majoritatea atacurilor DDoS se încadrează într-una sau mai multe din următoarele trei categorii, fiecare atac putând utiliza unul sau mai mulți vectori de atac, creați pornind de la potențialele măsuri de apărare ale țintei:

Atacuri volumetrice

Acestea trimit cantități masive de trafic către țintă pentru a copleși lățimea de bandă a rețelei

Atacuri de protocol

Acestea au ținte mai precise și exploatează vulnerabilitățile din resursele unui server

Aplicații de atac

Acestea sunt cea mai sofisticată formă de atacuri DDoS, cu accent pe anumite aplicații web.

Când și de ce s-a lansat primul atac DDoS

Un baiat de 15 ani a lansat primul atac DDoS

Unul dintre primele atacuri DDoS înregistrate a fost cel realizat în 2000 de Michael Calce, un băiat de 15 ani  care a preluat controlul rețelelor de calculatoare ale mai multor universităț, potrivit Norton și le-a folosit pentru a direcționa un atac DDoS care a afectat mai multe site-uri importante, precum cele deținute de CNN, eBay și Yahoo.

Cine recurge la astfel de atacuri și cu ce motive?

1. Notorietate

Cu toate că hackerii au deseori și alte intenții, pe lista lor este mereu si dorința de a obține faimă și recunoaștere, mai ales în cadrul grupurilor de hackeri.

2. Șantajul

Hackerii folosesc atacuri DDoS pentru a bloca accesul la site-uri și a cere sume importante de bani pentru deblocarea acestora; uneori atacurile DDoS sunt însoțite de amenințări cu atacuri mai devastatoare dacă instituția vizată nu plătește o răscumpărare.

3. Avantaje competitive

Nu puține sunt firmele care recurg la atacuri DDoS pentru a bloca activitatea competitorilor și a obține astfel avantaje pe piață.

4. Avantaje la jocuri online

Jocurile online și jucătorii profesioniști pot fi deseori victime ale atacurilor DDoS care vizează fie să perturbe activitatea altor jucători, fie chiar blocarea unui joc întreg.

5. Războiul/terorismul cibernetic

Odată cu evoluția tehnologiei, războaiele și-au găsit noi câmpuri de desfășurare – atacurile DDoS sunt deseori folosite pentru a perturba activitatea unor bănci, companii de utilități, corporații și chiar guverne.

6. Distragerea atenției

Atacurile DDoS sunt de foarte multe ori o metodă utilă de a concentra atenția unei organizații asupra unui anumit punct, în timp ce hackerii, folosind alte căi, instalează softuri malware sau fură informații.

Cine este cel mai predispus la atacuri DDoS?

Hackerii vizează de obicei corporațiile, firmele mari care au și resurse financiare importante, dar dețin și informații importante și date având caracter sensibil. Riscurile pentru aceste companii sunt deosebit de mari, de ordinal milioanelor de dolari sau euro. Nu de puține ori însă sunt atacate și firme de dimensiuni mici sau mijlocii, accesul la informațiile acestora fiind mult mai facil, aceste firme neavând deseori resursele financiare necesare instalării unor sisteme de protecție cibernetică adecvate.

Cum previi atacurile de tip DDoS?

Protejarea împotriva atacurilor DDoS este o sarcină dificilă și este recomandat să ai un plan de contracarare a acestora. De aceea este bine să îți cunoști si vulnerabilitățile  afacerii tale raportat la mediul online pentru a iniția un protocol de protecție adecvat.

Firewall

Îți instalezi un firewall și să configurezi atât firewall-ul, cât și router-ul pentru a respinge traficul suspect. Pentru a le menține funcționarea optimă, actualizează-le cu cele mai noi patch-uri de securitate.

Error log

Păstrează un jurnal de activitate al site-ului. Prin intermediul lui vei putea urmări volumul de trafic și vei putea depista mai ușor activitățile suspecte.

Geoblocking

Implementează geoblocking-ul – dacă afacerea ta permite acest lucru, poți limita accesul utilizatorilor la site-ul tău funcție de localizarea lor geografică.

Anti malware

Instalează un software de depistare a fișierelor malware. Acesta te poate ajuta să depistezi și să previi atacurile DDoS din timp prin detectarea și blocarea fișierelor și a traficului suspecte.

Soluție profestionistă anti DDoS

Apelează la o companie care să-ți ofere un sistem profesionist de protecție împotriva atacurilor de tip DDoS, nu îți găzdui site-ul la o companie de găzduire ce nu oferă serviciu de protecție DDoS și întotdeauna verifică ca soluția propusă de aceștia este una viabila și de încredere.

Folosește „Content Distribution Network” (CDN)

Scopul unui DDoS este de a supraîncărca serverul de găzduire, o solutie viabila este sa iti stochezi datele pe mai multe servere de pe glob, poti face asta utilizand un CDN.

CDN-ul realizeaza un cache automat la conținutul site-ului și îl ditribuie în jurul lumii pentru a-l livra mult mai rapid vizitatorilor tăi. Acesta îmbunătățește performantele site-ului pentru toate geo-locațiile și elimină latenta cauzată de locația fizica a server-ului pe care ești găzduit.

Dacă ai un pachet de găzduire la HostRiver sau intenționezi asta, poți activa CDN-ul chiar tu prin intermediul cPanel indiferent de pachetul de găzduire achiziționat, după cum deja ști, în cazul în care nu te descurci cu activarea acestuia poti apela oricând la echipa noastră de suport.

CDN-ul inclus în pachetele de găzduire dispune și de o soluție de protecție DDoS pe care o poți activa atunci când ești atacat.

Ești atacat, cum poți opri un atac DDos?

Pentru a contracara un atac DDoS, poți urma acești pași:

1. Acționează rapid

Dacă observi un trafic neobișnuit de mare pentru site-ul tău, limitează în primă fază accesul la el în cel mai scurt timp posibil și șterge jurnalele serverului pentru a elibera mai mult spațiu.

2. Anunță furnizorul de găzduire web

Dacă folosești un serviciu de găzduire a server-ului, anunță furnizorul imediat. Furnizorul va putea opri temporar traficul către site-ul tău și vor putea filtra traficul pentru a putea permite solicitările de acces legitime.

3. Apelează la specialiști

Apelează la specialiști în prevenirea atacurilor DDoS dacă ești depășit de situație sau ești victima unui atac masiv. Ei vor putea redirecționa traficul către propriile lor servere care vor putea gestiona volumul mare de trafic și vor încerca apoi să elimine solicitările nelegitime.

4. Așteaptă oprirea atacului

Dacă te depășesc costurile cu angajarea specialiștilor pentru a opri un atac DDoS sau dacă toate celelalte încercări de contracarare a atacului au dat greș și îți permiți un anumit volum de pierderi, poți aștepta ca atacul să se termine – atacurile durează în medie câteva zile.

Cum afli dacă computer-ul tău este infectat sau se află pe lista unui Botnet și ce poți face în acest caz

Ca orice “afecțiune” tehnică, și atacurile DDoS prezintă “simptome” clare. Problema este însă că acestea seamănă cu foarte multe alte probleme pe care le întâmpină calculatoarele, de la prezența unui virus în sistem, până la o conexiune slabă la internet, ele fiind greu de catalogat ca fiind neobișnuite. Principalele “simptome” ale atacurilor DDoS sunt:

  • Accesul greoi la fișiere, respective timpul de încărcare foarte lung pentru site-uri;
  • Imposibilitatea accesării unui anumit site pentru o perioadă lungă de timp;
  • Deconectarea de la internet;
  • Problem de accesare a tuturor site-urilor;
  • Un număr excesiv de email-uri de tip spam sau mesaje suspecte.

Dacă două sau mai multe dintre semnele de mai sus persist o perioadă îndelungată, atunci există posibilitatea de a fi devenit o victimă a unui atac DDoS.

Dacă deții un site, este bine să depistezi semnele unui atac DDoS din timp, prin urmare e recomandat să urmărești nivelul de trafic al site-ului și pe cel al resurselor site-ului care sunt folosite.

Pentru a depista atacuri DDoS, instalează un antivirus performant și rulează scanări periodice. Scanarea completă a calculatorului tău poate depista prezența de malware și poate chiar elimina virusul care îți dă bătăi de cap.

Cum te protejează infrastructura HostRiver și cum poți beneficia de asta

Este mult mai ușor și mai puțin costisitor să te protejezi de un atac DDoS decât să ajungi în ipostaza de a-l contracara și de a face curat în urma lui.

Este important să ai parte de servicii flexibile, care se adaptează ad-hoc la nevoile afacerii tale. Serviciile trebuie să aibă timpi de uptime ridicați și suport continuu, de 24 din 24 de ore pentru a fi capabile să mențină rețeaua online și să identifice amenințările. 

Nu în ultimul rând, rețeaua trebuie să aibă dimensiuni mari, permițând un volum mare de transfer de date pentru ca furnizorul să poată analiza și răspunde rapid și eficient atacurilor, putând chiar să le oprească înainte ca acestea să producă pagube. 

Aici îți venim noi în ajutor și facem totul mult mai simplu, ținând cont de toate cele de mai sus.

Siguranța

Datele tuturor clienților HostRiver sunt stocate în siguranță, păstrând ultimele 30 de copii din ultimele 30 de zile, în 3 locații diferite (3 locații de back-up, cu toate datele criptate).

De asemenea, copiile de siguranță nu pot fi șterse. Astfel, chiar dacă survine un atac DDoS, clienții noștri își pot recupera datele cu ușurință.

Scanare zilnică anti malware

Scanăm zilnic, în mod automat, toate conturile de găzduire, clienții noștri fiind înștiințați prin e-mail în cazul în care este detectată prezența unui cod malware în fișierele site-ului. 

Astfel, pentru asistență în remedierea situației, clientul poate contacta cu ușurință tehnicienii HostRiver.

Soluție dedicată de protecție DDoS

Mai mult, toate conturile de găzduire sunt protejate gratuit împotriva atacurilor de tip DDoS prin soluția de protecție DDOS by Arbor, oferită de partenerul HostRiver, GTS Telecom.

Monitorizare continuă

Monitorizăm continuu buna funcționare a site-urilor clienților prin intermediul unei cereri de tip HTTP trimisă în fiecare minut către o pagină relevantă, echipa de suport fiind alertată în cazul unei probleme și putând remedia problema în cel mai scurt timp. 

CDN Gratuit

Pachetele de găzduire web oferite de HostRiver includ și CDN (content delivery system), ce realizează un cache automat pentru conținutul site-ului, distribuindu-l în jurul lumii pentru a-l livra mult mai rapid vizitatorilor site-ului. 

 Această funcționalitate ajută la îmbunătățirea performanțelor pentru toate geo-locațiile, eliminând latența cauzată de locația fizică a server-ului pe care clientul este găzduit.

Audit și suport gratuit

Pentru obținerea unei viteze impresionante de încărcare a site-ului, respectiv creșterea performanței acestuia și prevenirea atacurilor DDoS, clienții noștri pot opta pentru un audit gratuit și suport pentru implementarea soluțiilor necesare.

Garanție 45 de zile money back

Completăm siguranța, încrederea și rapiditatea serviciilor HostRiver cu o garanție de 45 de zile, timp în care clientul își poate primi banii înapoi dacă există nemulțumiri cu privire la serviciile oferite.

Haide să găsim împreună pachetul de găzduire perfect pentru protejarea afacerii tale!

Copyright ©2024 Toate drepturile rezervate. | Prețurile afișate sunt exprimate în EURO și nu includ TVA (19%)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x